Fra lidenskap til forretning!

Interessen for mat og matlaging har de begge hatt siden de var barn, og etterhvert har interessen blitt en lidenskap som de har brukt mye tid på. Spesielt inntektsgivende har det imidlertid ikke vært, og spørsmålet de etter hvert stilte seg, var om denne lidenskapen kunne bli en forretning – som kunne gi mat på bordet også til dem selv?

Skape lønnsom forretningsmodell

Dette er utgangspunktet for mange av deltagerbedriftene i Protomore Kickstart. Monica Ugelvik-Bognø og Brit Polden Sande i Mat helt enkelt deltok i Protomore Kickstart høsten 2019, og deres idé var en av 11 forretningsideer som skulle knas og eltes for å se om den kunne hevde seg i et næringsliv.

Vil inspirere folket

– Vi vil være best i landet på lokal mat, og vi vil minne folk på å velge kortreist mat fordi det er så viktig for så mye: Ved siden av god smak og godt med næringsstoffer, gir lokal mat mindre transport, og det at man faktisk driver jordbruk gjør at kulturlandskapet blir holdt i hevd – for å nevne noe, sier Polden Sande.
– Vi ønsker ikke å gi folk dårlig samvittighet, men vi vil inspirere folk til å ta det beste eller det nest beste valget når det gjelder lokalmat, og vi vil lære folk hva lokale varer kan erstatte. Det mange ikke vet, er at i stedet for parmesan til pastaen kan man f. eks velge osten Heidrun eller Gulldokk fra Brubakken gård. Kanskje Møre og Romsdal blir det nye matfylket, spør Ugelvik-Bognø?

Brit Polden Sande og Monica Ugelvik-Bognø er lidenskapelig opptatt av lokal mat. De to har deltatt i Kickstart.

Nyttig prosess

De to lokalmat-entusiastene mener prosessen de har vært gjennom hos Protomore Kunnskapspark har vært nyttig på mange måter.
– Det vi har fått mest ut av å være med i Kickstart, er å møte kompetente folk som har hatt troa på oss og som har satt oss i kontakt med andre vi har hatt nytte av å møte. For oss handler dette om veien videre, og da har det også vært viktig å møte de andre deltagerne, som er gründere i samme situasjon som oss, sier Ugelvik-Bognø.

Satt i gang prosesser

Underveis i prosessen har de hatt jevnlig oppfølging og møter med mentorene Astrid Kirkaune og Arne Rusten Syltevig hos Protomore Kunnskapspark.
– Vi har fått uvurderlig hjelp fra Arne og Astrid når det gjelder å spisse idé og markedsplan. Det har vært godt å få oppgaver og blitt nødt til å rydde opp litt. Det har satt i gang mange gode prosesser hos oss, og det har vært viktig, sier Polden Sande.

Godt utgangspunkt

Astrid Kirkaune og Arne Rusten Syltevig mener Mat helt enkelt har et sjeldent godt utgangspunkt.
– Dette er noen med en genuin interesse som driver med noe de virkelig brenner for, og som praktiserer selv og vil ha flere med. Det er en litt annen inngang enn det vi ofte møter på, sier Kirkaune.

Monica Ugelvik-Bognø, Arne Rusten Syltevig, Brit Polden Sande og Astrid Kirkaune.

Jobber videre

– Det er også tydelig at de to har veldig god kjemi, og at de utfyller hverandre utrolig bra både når det gjelder kompetanse og personlighet, sier Syltevig.
I arbeidet med forretningsmodell jakter man på det tydelige konseptet og hva som gir best avkastning. Syltevik forteller at dette er en prosess som fremdeles pågår.
– Her er det 5-6-7 mulige satsinger, og vi vil nok lande på noen færre. For ikke å gå ut for bredt, vil bistå slik at de kan konkretisere enda mer hva de skal satse på, forteller Syltevig.

Få inspirasjon til å velge lokalmat ved å følge «Mat helt enkelt» på Instagram: matheltenkelt_mb

Ny runde Kickstart i vinter!

Som deltaker i kickSTART lærer du deg å utvikle idéen din, forstå dine kunder og behovet i markedet. Som deltager får du opplæring i hvordan du lager en lønnsom og bærekraftig forretningsmodell, og hvordan du får andre til å forstå hvor genial idéen din er! Har du en ide du ønsker å teste og videreutvikle?

Lyst til å bli med på Kickstart 2020? Søknadsfrist 1. februar 2020! Les mer og søk her.

Del artikkelen: