Fra prat til praksis – Industriell 3D-printing med Halaas og Mohn

3D-printing av mekaniske deler er en del av omstillingen Halaas og Mohn AS vurderer. Mechatronics Innovation Lab viste mulighetene. 

Halaas og Mohn AS er en mekanisk bedrift i Kristiansund som leverer tjenester til off- og onshore industri. Gjennom tilbudet Digital Omstillingsmotor, som er finansiert av Innovasjon Norge, tilbys kompetanseheving og omstillingsprosesser fra fire av Norges ledende klyngemiljøer på området. NCE iKuben og ProtoMore er en av disse miljøene. Sammen med daglig leder Fredrik Halaas og kollegaene Stig Daniel Løfsnes, Kjell Magne Maridal, Arild Bjerkås og Mats Haugen dro vi på studietur til Norges ledende miljø for industriell 3D printing, Mechatronics Innovation Lab (MIL) i Grimstad. Laben er en del av Katapultsenteret Future Materials.

Går fra nysgjerrige til håndfast resultat

Målet med turen var å lære mer om muligheter i industriell 3D-printing, og om de kan brukes som konkurransefordeler.

– Vi er veldig fornøyde med turen. Etter at vi fordypet oss i kundebehov på den første samlingen, ville vi gå mer fysisk til verks og se på hvilke praktiske muligheter som finnes for å svare på disse behovene, sier daglig leder Fredrik Halaas.

Rask prototyping er viktig

Morten Kollerup Bak, (PhD) teknisk sjef i MIL og en av Norges fremste fagpersoner innen industriell 3D-printing viser fram lab-fasilitetene. MIL tilbyr produksjon av prototyper i høy kvalitet og pålitelige materialer. Deres utvalg av 3D-printere muliggjør fremstilling av skalerte og fullskala modeller med høy nøyaktighet, og er en av få i Norge som kan printe aluminium.

Ved å benytte fysiske modeller og prototyper er det enklere å kommunisere med oppdragsgiver og kunder. Utfordringer og behov avdekkes raskere, slik at risiko og tid til marked reduseres. På MIL kan man 3D-printe ulike typer plast, kompositt og metall.

– Etablerte selskaper kan lykkes med ~35% av nye produkter og ideer. For produktutviklere og designere er det derfor viktig å forstå utfordringer tidlig i prosessen og kunne gå kjapt videre med idè og konsept, sier Morten Kollerup Bak.

Halaas og Mohn hadde med en festebrakett som de ville se nærmere på. I løpet av to dager modellerte og printet gruppen tre ulike modeller. En i metall, en i karbonplast og en i den rimeligste plastvarianten.

3 versjoner 3D-printet på tre dager: plast (rød), karbonplast (svart) og aluminum (grå).

Først ble en CAD-arbeidstegning overført til et program som forbereder delen for 3D-printing.

Morten Kollerup Bak, (PhD) teknisk sjef i MIL, viser fram arbeidstegningen til festebraketten.

Mats Haugen fra Halaas og Mohn inspiserer og vender på 3D-modellen av braketten ved hjelp av utvidet virkelighetsbriller fra Microsoft Hololens.

Deretter ble delen undersøkt fra ulike vinkler ved hjelp av Microsoft Hololens, som er en brille som viser utvidet virkelighet – også kalt augumented reality, AR.

– Å lage raske skisser, se inn og flytte på ting – på gjenstanden man har skisset via utvidet virkelighet og deretter 3D-printe dem, er fremtiden. Å vise kundene at vi kan bruke det allerede i dag er en viktig del av jobben vi gjør, sier Sjur Vindal, forretningsutvikler i Protomore.

Kjøper egen 3D-printer

Etter turen er Halaas og Mohn sikre i sin sak.

– Vi ble overbevist om at vi må satse. Det er jo enorme muligheter her, som vi håper vi kan dra nytte av. Vi har fått et mye større innblikk i 3D-verden. Vi er overbevist om at 3D-printing kommer til å være mer utbredt fremover, så vi kommer til å kjøpe en 3D-printer til å bruke selv. Vi starter med en som kan printe plast, så ser vi for oss metall-3D-printer etter hvert, sier Fredrik Halaas.

– Vi fikk innblikk i en ny verden vi var litt fersk i. Mange er ferskere enn oss, heldigvis. 3D-printing er spennende teknologi og en spennende mulighet. Den muligheten griper vi, vi ser store muligheter for business her fremover, avslutter daglig leder i Halaas og Mohn.

 

Teamet fra Halaas og Mohn samlet hos Mechatronics Innovation Lab i Grimstad.
Fra venstre: Stig Daniel Løfsnes og Kjell Magne Maridal fra Halaas og Mohn AS, Sjur Vindal fra Protomore, Morten Kollerup Bak fra MIL, daglig leder Fredrik Halaas, Arild Bjerkås og Mats Haugen fra Halaas og Mohn.

Vil du ha hjelp til å omstillingsprosesser i din organisasjon?

Kontakt forretningsutvikler Sjur Vindal

 

Del artikkelen: