Vår historie

ProtoMore åpnet i 2016 Norges første industrielle innovasjonsLAB, og har siden da hatt workshops med flere tusen deltagere.

Protomore Kunnskapspark ble etablert i 1999. Det var næringslivsaktører som tok initiativ til etableringen. Samtidig arbeidet SIVA med strukturen for kunnskapsparker rundt om i Norge, og Molde Kunnskapspark varen av de tre første som ble etablert. På samme tid som SIVA jobbet med kunnskapspark-konseptet så etablerte de også inkubatorprogrammet. Det skulle legges til kunnskapsparkene rundt om i landet, som betydde at Molde Kunnskapspark hadde inkubatorvirkemiddelet fra oppstart.

Den opprinnelige tanken var å hente ut idéer fra akademia og forskning, og kommersialisere det i samarbeid med næringslivet i regionen. Det kom idéer fra Høgskolen i Molde fra start, men potensialet lå hos andre idékilder– som bedrifter og frittstående gründere. Protomore sitt marked ble ganske raskt Romsdal og indre Nordmøre.

Vi ble også med å investere i inkubatorselskapene, vi så at kapital var avgjørende for å få idéene realisert.

Protomore jobbet i tillegg med regionale og internasjonale prosjekt som grenset inn mot næringsutvikling. Etter hvert så vi at en av de store mulighetene for nyskapning lå innenfor knoppskyting fra etablerte bedrifter. Teorien var at de hadde mange ideer i skuffer som de av ulike grunner ikke løftet videre. Det ble gjennomført en del testing og prosjekt sammen med fylkeskommunen og Innovasjon Norge. Til slutt hentet vi inn en ansatt som skulle videreutvikle feltet. For å gjøre en lang historie kort, ble konklusjonen at «i gode dager har ikke bedriftene tid, i dårlige tider har de ikke råd».

I 2013 flyttet industriklyngen iKuben inn til oss, og effekten av samlet kompetanse, ressurser og nettverk ga gode effekter for begge miljø. Vi begynte å kjøre ulike prosjekt sammen, blant annet rettet mot tidligfase-innovasjon i etablerte bedrifter. Underveis i prosessen så kom styrene i Protomore og iKuben frem til at vi ville kunne få større effekt ved å slå oss sammen. Fra 2014 ble Protomore derfor vertskap for iKuben gjennom at vi ansatte daglig leder. Effekten av at vi satt så tett, og at Protomore og iKuben hadde samme styreleder var ikke helt uvesentlig. Sammen med iKuben fikk vi kontakt med et forskningsprosjekt på NTNU – TrollLABS, med Martin Steinert som leder. De forsket på effektiv tidligfase innovasjon. Her ble vi forskningspartner, og lærte mye rundt metodikk og design thinking.

I 2014 arrangerte iKuben også en studietur til San Fransisco. Denne studieturen inspirerte begge miljøene til å satse på det som skulle bli «Norges første industrielle innovasjonslab», som er den Laben vi er i den dag i dag. Vi utnyttet momentet vi hadde, og fra å være 3 ansatte på noen kontor i andre etasje så leide vi hele første etasje, bygget kontorfløy, Gründerareal, ProtoBar og Norges første industrielle Prototype LAB.

I forbindelse med satsningen, gå gjennomførte Protomore en emisjon mot eksisterende eiere som bidro med ytterligere 4,5 Millioner i aksjekapital. Samtidig bidro GassROR og fylket med viktig støtte for at vi kunne realisere prosjektet. I januar 2016 åpnet vi innovasjonssenteret i første etasje. Vi var da 5 ansatte og hadde veldig god plass.

For Innovasjonslaben sin del var vi bevisst på var at et rom alene har ingen betydning. Rommet er viktig for å bidra til de riktige rammene, men fasilitering av prosessen var kjempeviktig. Hos TrollLABS og i USA hadde vi lært forskjellige prosesser og verktøy, særlig Design Thinking. Men bedriftene var for utålmodige til å bruke metodeverket slik som vi hadde lært i USA. Vi måtte effektivisere prosessen. Gjennom prøving og uttesting utviklet vi prosesser og verktøy som virket godt og effektivt for bedriftene vi jobbet med kjernen i tilbudet sirkulerte rundt Forretningsutvikling, bærekraft og digitalisering.

Samtidig ønsket vi å bygge innovasjonskompetanse hos deltagerne. Vi ble prosessledere, og vi bygget kompetanse hos deltagerne underveis i prosessene, først med fokus på innovasjon – og tidligfaseinnovasjon – Fuzzy frontend. Etter hvert så vi at verktøyene vi brukte og tankesettet vi hadde kunne benyttes innenfor langt mer.

Når det gjaldt inkubatoren så traff satsingen vår godt på bølgen med oppsigelser i 2015 / 2016, fra å sitte i et nesten tomt lokale når vi flyttet inn i slutten av 2015, så full aktivitet og overfylt gründerrom i løpet av 2016. Pågangen ble så stor at vi måtte tenke å samle søkere og grundere i grupper for å jobbe med dem. Her brukte vi både hoppid.no førstelinjetjeneste og inkubator-tilbudet fullt ut. Pågangen ble også utgangspunktet for blant annet Kickstart som vi fortsatt kjører i dag, som markedsavklaring for tidligfase gründere.

Samtidig så løftet vi ut investeringsvirksomheten i et eget selskap, ProtoMore Invest, for å øke profesjonaliteten og det kommersielle fokuset. Men særlig for å utløse annen investorkapital i regionen.

Omtrent samtidig med at iKuben fikk NCE status vant vi også sammen en utlysning fra Innovasjon Norge om Digital Omstillingsmotor. Sammen med Digital Norway, Smart Innovation Norway og Kongsberg klyngen, bidro vi gjennom flere år å løfte digital kompetanse rundt om i Norge. Aktiviteten mot etablert næringsliv økte og vi kjørte 100- 120 workshoper i året, med tema som Innovasjon og endringsprosesser, strategi- og forretningsutvikling og prestasjonskultur.

 

Vi erfarte at prosesser med mindre bedrifter var utfordrende å få til i lab-konseptet vårt. De var gjerne for få ansatte, med for lite nettverk til å få den ønskede dynamikken. Dette førte til at vi laget et eget skaleringsprogram – ScaleUp. Det rettet seg mot bedrifter under 50 ansatte som ønsket å utvikle seg og vokse. Vi traff markedet veldig godt, for dette ble et populært program som ga god effekt hos deltagerbedriftene.

Med dette konseptet har vi fått arbeidet med flere spennende innovasjonsmiljø som Proneo, Vindel og Industriutvikling vest.

Sammen med iKuben vokste både aktiviteten og staben, så det ble til slutt trangt i 1. etasje. Vi hadde for ofte kollisjoner på lab-bookinger, iKuben hadde behov for en Industri 4.0 lab, det ble for trangt for de ansatte og gründerne fikk andre behov enn det vi kunne tilby. Så vi tok over 2 etasje, laget tre laber i 1. etasje og Cowork og kontorområde oppe.

Og her er vi i dag. Med 17 ansatte, inkludert iKuben - 25 år etter oppstart.

 

 

Styret

Thomas Vekve
,
styreleder
Brunvoll AS
Maria Apneseth
,
nestleder
R&M Ship Interior AS
Øystein Neerland
,
Norsk Toppfotball
Erik Flå
,
SIVA SF
Kolbjørn Heggdal
,
Sparebanken Møre
Ingebjørg S. Klausen
,
PTG - Perfect Temperature Group
Julie Gulla-Pettersen
,
Maritech AS

Våre mentorer

Nina Andresen Hol

Nina Andresen Hol

Glamox
Chief Marketing and Communications Officer
LinkedIn-profil
Ole Jakob Strandhagen

Ole Jakob Strandhagen

MOBO
CEO
LinkedIn-profil
Daniel Moen

Daniel Moen

MIFO
Daglig leder
LinkedIn-profil
Michael Neerland

Michael Neerland

Glamox
Business Development Manager
LinkedIn-profil
Toni Kvam

Toni Kvam

Wenaas
Kommersiell Direktør
LinkedIn-profil
Fredrik Ramstad

Fredrik Ramstad

DNB
Banksjef
LinkedIn-profil
Katrine Thomassen

Katrine Thomassen

Brødrene Langset
Managing Director
LinkedIn-profil
Bendik Hareide

Bendik Hareide

Tingh
Leder Salg og Forretningsutvikling
LinkedIn-profil
Gunnar Gjeldvik

Gunnar Gjeldvik

Axio AS
Business Development Director
LinkedIn-profil
Ola Ulvund

Ola Ulvund

Hycast
Managing Director
LinkedIn-profil
Odd Tore Finnøy

Odd Tore Finnøy

Forretningskonsulent
LinkedIn-profil
Asmund Sætre

Asmund Sætre

Brunvoll Group
EVP Business Development & Marketing
LinkedIn-profil
Steinar Abrahamsen

Steinar Abrahamsen

Glamox
Logistics Director Nordics
LinkedIn-profil

Kontakt

Finn Amundsen

Finn Amundsen

Daglig leder
982 45 441fa@protomore.noLinkedIn-profil

Hva skjer

No items found.

Tjenester

No items found.

Få nyheter fra ProtoMore

Tusen takk for at du meldte deg på vårt nyhetsbrev!
Beklager. Noe gikk galt ved innsendelsen. Vennligst prøv igjen.