Fra prat til praksis – Industriell 3D-printing med Halaas og Mohn

3D-printing av mekaniske deler er en del av omstillingen Halaas og Mohn AS vurderer. Mechatronics Innovation Lab viste mulighetene. 

Halaas og Mohn AS er en mekanisk bedrift i Kristiansund som leverer tjenester til off- og onshore industri. Gjennom tilbudet Digital Omstillingsmotor, som er finansiert av Innovasjon Norge, tilbys kompetanseheving og omstillingsprosesser fra fire av Norges ledende klyngemiljøer på området. NCE iKuben og ProtoMore er en av disse miljøene. Sammen med daglig leder Fredrik Halaas og kollegaene Stig Daniel Løfsnes, Kjell Magne Maridal, Arild Bjerkås og Mats Haugen dro vi på studietur til Norges ledende miljø for industriell 3D printing, Mechatronics Innovation Lab (MIL) i Grimstad. Laben er en del av Katapultsenteret Future Materials.

Går fra nysgjerrige til håndfast resultat

Målet med turen var å lære mer om muligheter i industriell 3D-printing, og om de kan brukes som konkurransefordeler.

– Vi er veldig fornøyde med turen. Etter at vi fordypet oss i kundebehov på den første samlingen, ville vi gå mer fysisk til verks og se på hvilke praktiske muligheter som finnes for å svare på disse behovene, sier daglig leder Fredrik Halaas.

Rask prototyping er viktig

Morten Kollerup Bak, (PhD) teknisk sjef i MIL og en av Norges fremste fagpersoner innen industriell 3D-printing viser fram lab-fasilitetene. MIL tilbyr produksjon av prototyper i høy kvalitet og pålitelige materialer. Deres utvalg av 3D-printere muliggjør fremstilling av skalerte og fullskala modeller med høy nøyaktighet, og er en av få i Norge som kan printe aluminium.

Ved å benytte fysiske modeller og prototyper er det enklere å kommunisere med oppdragsgiver og kunder. Utfordringer og behov avdekkes raskere, slik at risiko og tid til marked reduseres. På MIL kan man 3D-printe ulike typer plast, kompositt og metall.

– Etablerte selskaper kan lykkes med ~35% av nye produkter og ideer. For produktutviklere og designere er det derfor viktig å forstå utfordringer tidlig i prosessen og kunne gå kjapt videre med idè og konsept, sier Morten Kollerup Bak.

Halaas og Mohn hadde med en festebrakett som de ville se nærmere på. I løpet av to dager modellerte og printet gruppen tre ulike modeller. En i metall, en i karbonplast og en i den rimeligste plastvarianten.

3 versjoner 3D-printet på tre dager: plast (rød), karbonplast (svart) og aluminum (grå).

Først ble en CAD-arbeidstegning overført til et program som forbereder delen for 3D-printing.

Morten Kollerup Bak, (PhD) teknisk sjef i MIL, viser fram arbeidstegningen til festebraketten.

Mats Haugen fra Halaas og Mohn inspiserer og vender på 3D-modellen av braketten ved hjelp av utvidet virkelighetsbriller fra Microsoft Hololens.

Deretter ble delen undersøkt fra ulike vinkler ved hjelp av Microsoft Hololens, som er en brille som viser utvidet virkelighet – også kalt augumented reality, AR.

– Å lage raske skisser, se inn og flytte på ting – på gjenstanden man har skisset via utvidet virkelighet og deretter 3D-printe dem, er fremtiden. Å vise kundene at vi kan bruke det allerede i dag er en viktig del av jobben vi gjør, sier Sjur Vindal, forretningsutvikler i Protomore.

Kjøper egen 3D-printer

Etter turen er Halaas og Mohn sikre i sin sak.

– Vi ble overbevist om at vi må satse. Det er jo enorme muligheter her, som vi håper vi kan dra nytte av. Vi har fått et mye større innblikk i 3D-verden. Vi er overbevist om at 3D-printing kommer til å være mer utbredt fremover, så vi kommer til å kjøpe en 3D-printer til å bruke selv. Vi starter med en som kan printe plast, så ser vi for oss metall-3D-printer etter hvert, sier Fredrik Halaas.

– Vi fikk innblikk i en ny verden vi var litt fersk i. Mange er ferskere enn oss, heldigvis. 3D-printing er spennende teknologi og en spennende mulighet. Den muligheten griper vi, vi ser store muligheter for business her fremover, avslutter daglig leder i Halaas og Mohn.

 

Teamet fra Halaas og Mohn samlet hos Mechatronics Innovation Lab i Grimstad.
Fra venstre: Stig Daniel Løfsnes og Kjell Magne Maridal fra Halaas og Mohn AS, Sjur Vindal fra Protomore, Morten Kollerup Bak fra MIL, daglig leder Fredrik Halaas, Arild Bjerkås og Mats Haugen fra Halaas og Mohn.

Vil du ha hjelp til å omstillingsprosesser i din organisasjon?

Kontakt forretningsutvikler Sjur Vindal

 

Del artikkelen:

Photo of grass

God vekst gir 3 nye ansatte til Protomore

Bli kjent med Astrid, Per Alfred og Arne. Les mer »

3D-printet nytt kamerahus til oppdrettsanlegg i krevende oppstartsfase med hjelp fra Protomore

Da CreateView trengte et nytt undervannskamerahus, klarte de med hjelp av Protomore InnovasjonsLAB å gå fra idé til ferdig 3D-print på under en arbeidsuke. – Siden vi har kontorplass i ... Les mer »

ProtoMore DigiLAB finner formen

I samarbeid med NCE iKuben har vi den siste tiden utviklet og utstyrt en digital infrastuktur i ProtoMore DigiLAB. Her kan bedriftene utføre konkrete oppgaver innen digital design og prototyping, ... Les mer »

Superfredag i lab’en!

Fredag 8. februar ble en innholdsrik dag i innovasjonsLab’en. Dagen startet med årets første Gründerfrokost, der miljøsjef i Øyafestivalen, Ingrid Kleiva Møller fortalte om festivalens arbeid med bærekraft. Publikum fikk ... Les mer »

Ny runde Design Thinking-kurs!

Øk din innovasjonskraft og utfordre din tradisjonelle utviklingsstrategi! Underveis kan du jobbe på egenvalgt case. Slik får medarbeidere kompetanseutvikling, og bedriften får testet ut nye ideer i en og samme pakke. Les mer »

For en dag!!

Semifinaledag i Næringsteft. Hundre gjester i InnovasjonsLABen, ti spente gründere som har slipt og finslipt pitchene sine. En meget kompetent jury som skal plukke ut de tre som går videre ... Les mer »

Semifinale i Næringsteft – 10 blir til 3

Fredag 1. februar blir det pitchefest her på ProtoMore når årets semifinale av Næringsteft gå av stabelen. Tre av finalistene er ProtoMore StartUps og de trenger all støtte de kan få fra dere i en tøff konkurranse. Les mer »

Silvija Seres lager podcast fra «Studio ProtoMore»

Seres er gründer og CEO i podcasten LØRN, og besøker 8. januar NCE iKuben for å gjøre opptak med 12 av bedriftene i klyngen. -Vi har snakket lenge nok om ... Les mer »

Starter året med ny mann på laget!

Fra starten av 2019 har vi fått med oss Jan Ove Moen på laget! Han kommer fra stillingen som Designer og prosjektleder i Tingh Kommunikasjon AS, der han har jobbet med ... Les mer »

AKTUELT ARKIV

 • september 2019
 • august 2019
 • mai 2019
 • mars 2019
 • februar 2019
 • januar 2019
 • november 2018
 • oktober 2018
 • august 2018
 • juni 2018
 • april 2018
 • februar 2018
 • januar 2018
 • desember 2017
 • november 2017
 • oktober 2017
 • september 2017
 • juni 2017
 • mai 2017
 • april 2017
 • mars 2017
 • februar 2017
 • januar 2017
 • desember 2016
 • november 2016
 • september 2016
 • mai 2016