3D-printet nytt kamerahus til oppdrettsanlegg i krevende oppstartsfase med hjelp fra Protomore

Da CreateView trengte et nytt undervannskamerahus, klarte de med hjelp av Protomore InnovasjonsLAB å gå fra idé til ferdig 3D-print på under en arbeidsuke.

– Siden vi har kontorplass i etasjen over innovasjonslaben til Protomore, visste vi at de hadde en 3D-printer. Da jeg spurte om det var mulig å printe et nytt kamerahus, fikk vi et rungende ja!, forteller Even Bringsdal, gründer og teknisk sjef i CreateView.

Bilde av Even Brinsdal og Liv-Hege Seglsten i ProtoMores innovasjonslab.

Even Bringsdal, teknisk sjef og Liv-Hege Seglsten, daglig leder i Create View i ProtoMores innovasjonslab.

CreateView er en digital plattform som gjør det enklere å ha kontroll på fiskevelferd til en lav kostnad. Fiskevelferdskontroll, luseovervåkning og telling gjøres i dag manuelt. CreateView bruker sensorikk i undervannskameraer i merdene. Store datamengder samles og ved hjelp av deep learning-teknologi kan de gi en mer objektiv og automatisert fremgangsmåte for å måle ulike velferds- og miljøparametre.

Da det ene kameraet, CViewEye, som gir daglige oppdateringer og data fra tusenvis av bilder av fisken i merden hver eneste dag trengte et spesialtilpasset kamerahus, så gründerne Even Bringsdal og Liv-Hege Seglsten til Protomore.

Fra idé til ferdig 3D-printet kamerahus i merden på 5 dager

I Iøpet av 5 dager ble kamerahuset designet, printet, montert og på plass i merden på Kyrksæterøra.  Arne Larsen, prosjektleder i NCE iKuben deltok i et nettbasert 3D-printingskurs og overså selve printejobben som en del av kurset. I mellomtiden jobbet de to gründerne videre med forretningsutviklingen av selskapet.

1) Lage arbeidstegninger tilpasset undervannskameraet

Kontornabo Øystein Eidet i Eidesign sto for design og arbeidstegninger.

2) 3D-printing pågår

3) Formen herdes

4) Kamerahuset tas i bruk

Ferdig montert 3D-printet kamerahus klart til nedsenking i merden.

Asle Hammerdal, prosjektleder for forskning og utvikling i CreateView, sammen med teknisk sjef og gründer Even Bringsdal.

Tidsbesparende prototyping og testing

– Vi hadde ikke tid for å teste mye, så vi bare printet og senket det ned i merden.

Det er helt fint og i orden nå, etter å være nede i merden i 3 måneder, sier Bringsdal.

– At vi kan lage én prototype og teste den, sånn som det nå, sparer tid og penger. 3D-printing er foreløpig mest egnet for prototyping. Vi har enda ikke kommet til det punktet at det passer for masseproduksjon av større gjenstander, sier Bringsdal.

Mer bærekraftig fremtid sammen

CreateView er opptatt av bærekraft og jobber for å redusere mengden plast, som til slutt havner i havet.

– 3D-print og sirkulærøkonomi henger tett sammen. Vi er opptatt av å begrense mengden plast i havet, så vi har inngått et innledende samarbeid om 3D-printing med fornybar plast med Plasto. Vi håper å printe flere slike kamerahus med gjenvinnbare materialer, sier Seglsten.

Plasto er en del av innovasjonsmiljøet og har kjørt flere prosesser i innovasjonslaben med Protomore.

– 3D-printing er ikke noe fremtidsgreie, vi bruker det nå i dag med stor suksess. Hele prosessen har vært morsom, lærerik og ikke minst nyttig, sier Seglsten.

– Denne historien om kamerahuset viser styrken i nettverket, og hva som er mulig å få til på kort tid med den kompetansen som er på huset, sier Even Bringsdal.

– Fordelene av å være med i et så kunnskapsrikt, kreativt og kjaptarbeidende miljø er lett å se. Dette hadde vi ikke hadde fått til alene, avslutter daglig leder Liv Hege Seglsten.

Mer om CreateView

Podcast:  AI for havet – med Liv Hege Seglsten og Silvija Seres (lorntech.no)

Createview.no

Om ProtoMore InnovasjonsLAB

ProtoMore InnovasjonsLAB er bygget av ProtoMore Kunnskapspark,  sammen med NCE iKuben. Kontor og administrasjon er samlokalisert, og vi samarbeider om mange prosjekter. LABen er åpen og kommersiell, og medlemmer i iKuben har rabatterte priser på våre tjenester.

Book tid i laben

Del artikkelen:

ProtoMore DigiLAB finner formen

I samarbeid med NCE iKuben har vi den siste tiden utviklet og utstyrt en digital infrastuktur i ProtoMore DigiLAB. Her kan bedriftene utføre konkrete oppgaver innen digital design og prototyping, ... Les mer »

Superfredag i lab’en!

Fredag 8. februar ble en innholdsrik dag i innovasjonsLab’en. Dagen startet med årets første Gründerfrokost, der miljøsjef i Øyafestivalen, Ingrid Kleiva Møller fortalte om festivalens arbeid med bærekraft. Publikum fikk ... Les mer »

Ny runde Design Thinking-kurs!

Øk din innovasjonskraft og utfordre din tradisjonelle utviklingsstrategi! Underveis kan du jobbe på egenvalgt case. Slik får medarbeidere kompetanseutvikling, og bedriften får testet ut nye ideer i en og samme pakke. Les mer »

For en dag!!

Semifinaledag i Næringsteft. Hundre gjester i InnovasjonsLABen, ti spente gründere som har slipt og finslipt pitchene sine. En meget kompetent jury som skal plukke ut de tre som går videre ... Les mer »

Semifinale i Næringsteft – 10 blir til 3

Fredag 1. februar blir det pitchefest her på ProtoMore når årets semifinale av Næringsteft gå av stabelen. Tre av finalistene er ProtoMore StartUps og de trenger all støtte de kan få fra dere i en tøff konkurranse. Les mer »

Silvija Seres lager podcast fra «Studio ProtoMore»

Seres er gründer og CEO i podcasten LØRN, og besøker 8. januar NCE iKuben for å gjøre opptak med 12 av bedriftene i klyngen. -Vi har snakket lenge nok om ... Les mer »

Starter året med ny mann på laget!

Fra starten av 2019 har vi fått med oss Jan Ove Moen på laget! Han kommer fra stillingen som Designer og prosjektleder i Tingh Kommunikasjon AS, der han har jobbet med ... Les mer »

Workshop med AXTech, Eelume, DeepOcean og Equinor- Hva kan komme ut av det?

Hva skjer når man parer et mobilt modulhåndteringsytem og en undervanns slangerobot? InnovasjonsLABen er designet for å få frem kreativiteten og jobbe sammen i nye og tverrfaglige grupper. ProtoMore-metoden har ... Les mer »

Turbulens og usikkerhet er den nye normalen

Logostikkgruppa i iKuben inviterte Omera Khan, professor i Supply Chain Management ved universitetet i London, til å forelese og lede workshop ProtoMore InnovasjonsLAB. Vi forstår svært godt at Khan er ... Les mer »

AKTUELT ARKIV

 • mai 2019
 • mars 2019
 • februar 2019
 • januar 2019
 • november 2018
 • oktober 2018
 • august 2018
 • juni 2018
 • april 2018
 • februar 2018
 • januar 2018
 • desember 2017
 • november 2017
 • oktober 2017
 • september 2017
 • juni 2017
 • mai 2017
 • april 2017
 • mars 2017
 • februar 2017
 • januar 2017
 • desember 2016
 • november 2016
 • september 2016
 • mai 2016